Search and Hit Enter

Composiet keukenblad

Overweeg je een composiet keukenblad voor je nieuwe keuken? Lees hier alles over composiet werkbladen: wat is het en waar is het van gemaakt, soorten, voordelen en nadelen, prijzen, noem maar op. Daarnaast laten we ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien!

composiet keukenblad

Wat zijn composiet keukenbladen?

Een composiet keukenblad (ook wel bekend als kwarts) is gemaakt van meer dan één materiaal. In tegenstelling tot natuursteen, is composiet geen natuurproduct. Deze door de mens vervaardigde werkbladen bestaan uit 93% kwartsiet, en heeft polyesterhars als bindmiddel. Deze mix wordt in een mal gegoten en onder hoge druk samengeperst. Het resultaat is een super sterk plaatmateriaal, dat achteraf ook nog geslepen en gepolijst wordt.

composiet keukenblad zwart
Vanwege de duurzaamheid kozen de eigenaren van deze mooie keuken voor een composiet met zwarte marmer look in plaats van echt marmer.

Een bijkomend voordeel is dat de milieu-impact van composiet is laag: composiet is een overvloedig materiaal en het eindproduct is niet giftig en niet-allergeen, en zal een leven lang meegaan, waardoor vervanging minder nodig is.

Composiet keukenbladen zien er mooi uit, zijn budgetvriendelijk en duurzaam!

Een breed scala aan stijlen

Omdat de hoeveelheid en het soort materiaal dat in composiet keukenbladen wordt gebruikt zo sterk kan variëren, is er een breed scala aan stijlen beschikbaar. In tegenstelling tot natuurstenen keukenbladen, zoals graniet of marmer, kunnen aan composiet verschillende kleurpigmenten, spiegeltjes en granietkorrels worden toegevoegd.

Het oppervlak hangt af van hoe het composiet wordt geslepen: grof geslepen steen geeft een vlekkerig uiterlijk, terwijl fijn geslepen een glad uiterlijk heeft. Fabrikanten hebben ook kleuren en patronen gemaakt die natuursteen nabootsen, zoals marmer en graniet, en hebben zelfs beton en cement lookalikes gemaakt (een aantrekkelijke optie, aangezien beton zelf vatbaar is voor barsten, afbrokkelen en vlekken).

composiet keukenblad groen marmer look
Mooie lichthouten keuken, afgewerkt met een dik groen marmer look composiet keukenblad.

Duurzaamheid

Met de technologie die tegenwoordig beschikbaar is, zijn composiet werkbladen doorgaans harder en duurzamer dan echte stenen werkbladen. Dit betekent ook dat de meeste van hen krasbestendig en hittebestendig zijn, waardoor je voedsel kunt snijden en hete pannen direct op het werkblad kunt plaatsen. De duurzaamheid varieert echter tussen verschillende composiet werkbladen, dus zorg ervoor dat je hier goed over wordt geïnformeerd.

Hoewel het moeilijk is om een ​​composiet werkblad te beschadigen, zijn ze ook moeilijk te repareren. Als het eenmaal beschadigd raakt, is de enige mogelijkheid op herstel door het hele werkblad te vervangen.

composiet keukenblad wit marmer look
Dit is de Shaker keuken van deVOL – bestaande uit mooie lichtgrijze kasten en een composiet keukenblad in wit marmer look

Vlekbestendig

Composiet keukenbladen zijn ook niet poreus, wat betekent dat gemorste vloeistoffen niet in het materiaal kunnen trekken. Dit betekent ook dat ze een stuk hygiënischer dan andere werkbladen, omdat bacteriën niet op het oppervlak kunnen groeien.

Onderhoud

In vergelijking met echte stenen keukenbladen zijn composiet werkbladen super onderhoudsvriendelijk. Het is niet nodig om het oppervlak te polijsten of opnieuw te verzegelen. Warm water en zeep worden aanbevolen voor de dagelijkse reiniging. Voor hardnekkig vuil zou je een niet-schurende reiniger kunnen gebruiken, zoals een zachte spons. De gepolijste afwerking blijft intact zonder dat er doorlopend onderhoud nodig is. Let wel dat je schurende reinigingsmiddelen vermijdt – deze kunnen oppervlak dof maken. Let ook op dat geslepen oppervlakken meer vingerafdrukken en andere sporen van gebruik vertonen dan andere afwerkingen en vaker moeten worden schoongemaakt.

wit composiet keukenblad blauwe keukenkasten
Blauwe keukenkasten, gouden kranen, RVS apparaten en witte composiet keukenbladen.

Prijs

Werkbladen van composiet zijn iets goedkoper dan echte stenen werkbladen, maar het kan variëren afhankelijk van de stijl en de gebruikte materialen. Gemiddeld kost composiet tussen 60 en 110 euro per geïnstalleerde vierkante meter. Prijsvariaties zijn afhankelijk van kleurkeuze, configuraties en je locatie. En vergeet, net als bij natuursteen, de beschikbaarheid van restanten niet. Je kunt heel veel besparen als je bijvoorbeeld restanten kunt gebruiken van een ander project.

Waar te koop?

Vanwege de populariteit zijn composiet werkbladen tegenwoordig overal verkrijgbaar. Bijna bij elke keukenboer kan je terecht voor mooie composiet werkbladen. Zo heb je bij IKEA ook een mooi aanbod in verschillende kleuren. Als je het hebt over merken, dan zijn er een aantal bekende composiet merken. Het Italiaanse Breton bezit het patent om composiet. Alle andere bedrijven gebruiken dat patent voor hun eigen merk composiet werkbladen, waaronder Cosentino (Silestone), DuPont (Zodiaq), CaesarStone en Technistone.

betonlook composiet keukenblad
Deze stoere keuken met witte kasten is afgewerkt met een subtiele composiet keukenblad met een stoere betonlook.

Composiet keukenblad voordelen:

  1. Zeer weinig onderhoud: Composiet werkbladen vereist het laagste onderhoudsniveau, waarschijnlijk van alle materialen die op de markt verkrijgbaar zijn. Het hoeft niet te worden verzegeld en het schoonmaken is heel eenvoudig. Gebruik gewoon zeep, water en een zachte doek voor dagelijkse schoonmaak.
  2. Niet poreus: Deze eigenschap maakt composiet zeer goed bestand tegen vlekken. Dit natuurlijk erg belangrijk in de keuken, waar je regelmatig voedsel zult bereiden en consumeren. Dit maakt composiet ook ondoordringbaar voor bacteriën, die zich niet op een dergelijk oppervlak kunnen nestelen.
  3. Duurzaamheid: Compsiet is een extreem hard en duurzaam materiaal. Met goed onderhoud kan een composiet werkblad een leven lang mee.
  4. Alle soorten stijlen en kleuren: Composiet is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren. Alles kleuren die je maar kunt bedenken, kun je vinden in het assortiment van composiet – van geel tot blauw. Met composiet kan je zelfs dezelfde look krijgen als echte natuurstenen werkbladen zoals graniet en marmer.
composiet keukenblad natuursteen
Deze keuken moest een strategisch evenwicht zijn tussen budget en design. Voordelige IKEA keukenkasten zijn gecombineerd met op maat gemaakte kastdeuren in satijnwitte en walnoot gefineerde afwerkingen, terwijl mooie composiet werkbladen een eenvoudige metrotegel-backsplash aanvullen om een elegante, ingetogen ruimte te creëren.

Composiet keukenblad nadelen:

  1. Chemische gevoeligheid: Bijtende reinigingsmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten, kunnen het oppervlak van een  composiet werkblad beschadigen en de glans verminderen. Als je werkblad per ongeluk in aanraking komt met dergelijke reinigingsmiddelen, dan is het belangrijk om het zo snel mogelijk te neutraliseren met water.
  2. Niet geschikt voor buitengebruik: Composiet is hard, compact, niet-poreus, niet-schurend en niet-reactief voor zuren – eigenschappen die het perfect maken voor gebruik als werkbladen, achterwanden, muren en zelfs vloeren. Houd er rekening mee dat het, net als natuursteen, zwaar is. En het wordt niet aanbevolen voor gebruik buitenshuis, omdat de harsen niet UV-stabiel zijn (garanties vervallen voor buitentoepassingen).
lichtblauwe keuken composiet werkblad
Het composiet werkblad in deze stijlvolle blauwe keuken is ook gebruikt als spatwand.

Bekijk ook:
Werkbladen keuken
13x Tafel aan kookeiland
Keukentrends 2020

0 Comments

  1. Is het mogelijk te achterhalen van welke leverancier het keukenblad is die jullie hier laten zien? (De ikea keuken met walnoot op maat gemaakte frontjes)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *