Wil je ook een mooie verticale tuin in huis, in de tuin of op kantoor? Leuk! Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om ermee aan de slag te gaan. Kijk snel verder!
De verticale tuin, ook wel bekend als de levende groene muur en verticale plantenwand, wordt steeds populairder, zowel binnen in huis, op kantoor of buiten in de tuin. Vooral in deze periode, waarbij praktisch heel de wereld gedwongen thuis moet blijven, hebben steeds meer mensen het tuinieren ontdekt. Maar niet iedereen heeft er natuurlijk de ruimte voor. Een verticale tuin is hier de perfecte oplossing voor. In kleine tuinen is een groene muur ideaal om de ruimte optimaal te benutten, terwijl een verticale tuin in grotere tuinen de aandacht kan afleiden van lelijke gebieden of deze zelfs bedekken.
Een vaak onverwacht voordeel van een verticale tuin is dat deze isolatie biedt voor het gebouw waar het deel van uitmaakt, waardoor energieverlies tijdens koudere maanden wordt verminderd. Omgekeerd helpt een groene muur in de zomer om de binnenkant van je huis koel te houden. Naast het gelukkig houden van mensen, bieden levende muren ook een plek voor dieren buiten in de tuin. Kies de juiste planten en je kunt een bijen-, vlinder- of zelfs kleine vogelvriendelijke functie in je tuin creëren. Bovendien zal in kleine stadstuinen, waar de lucht vaak niet zo schoon is, een muur bedekt met verticale planten fungeren als een natuurlijk luchtfilter.
Wat is een verticale tuin?
Een verticale tuin kenmerkt zich met een verticale constructie waaraan verschillende soorten planten of ander groen zijn bevestigd. Het groen wordt vaak geplant in een groeimedium dat bestaat uit aarde, steen of water. Omdat de muren levende planten bevatten, zijn ze meestal voorzien van ingebouwde irrigatiesystemen, die de planten automatisch water geven.
Slimme en actieve verticale tuinen lijken vaak op conventionele groene muren, maar dienen door het gebruik van kunstmatige intelligentie en technologie meer doelen. De kenmerken van een slimme verticale tuin kan worden geautomatiseerd en bewaakt, waardoor de effecten worden versterkt.
Wat zijn de voordelen van een verticale tuin?
Naast de visuele en biofiele voordelen van een verticale tuin, kunnen slimme en actieve levende groene muren worden voorzien van natuurlijke luchtzuivering en bevochtiging dankzij de combinatie van verbeterde luchtcirculatie, gespecialiseerd groeimedium en technologie.
Er zijn veel voordelen aan het hebben van een verticale tuin die een ruimte verlevendigen. Allereerst kunnen de visuele voordelen van de levende muur niet worden genegeerd. De opvallende stukken kunnen een grote impact hebben op het decoreren van een stedelijke omgeving vol beton en bakstenen, en bieden zo alternatieven voor stadslandbouw, tuinieren en wanddecoratie.
- Verticale tuinen kunnen ons gelukkiger en productiever maken, omdat ze een beroep doen op onze aangeboren behoefte om in de buurt van de natuur te zijn. Door natuurlijke elementen naar plaatsen te brengen waar ze over het algemeen niet te zien zijn, wordt onze stemming verbeterd, waardoor we alerter en opgewekter worden. Dit concept wordt ook wel biofilie genoemd.
- Studies hebben ook aangetoond dat de natuur negatief gedrag, zoals agressie en angst, kan verminderen. Bovendien is een verband met de natuur gevonden om stress te verminderen en mentale vermoeidheid te genezen. Dit komt door de automatische reactie van ons lichaam om natuurlijke elementen te zien en er omheen te zijn.
- Naarmate problemen met vervuiling en luchtkwaliteit beter worden begrepen, hebben de effecten van planten op de luchtkwaliteit eveneens meer belangstelling gekregen. Het luchtzuiverende effect van planten wordt bereikt door microben van plantenwortels, die chemicaliën als voedingsstoffen kunnen gebruiken. Naast directe gevolgen voor de gezondheid, is bewezen dat verbeterde luchtkwaliteit de alertheid en cognitieve vaardigheden van mensen verbetert.
- Normale passieve groene muren (of planten alleen) zuiveren en naturaliseren de lucht echter niet effectief genoeg voor een merkbaar verschil. Slimme en actieve verticale tuinen met actieve luchtcirculatie bereiken dit, aangezien de muur, planten en ondersteunende technologie allemaal voor dit doel zijn ontworpen.
- Bewustwording van de rol die onze omgeving speelt in onze gezondheid en ons welzijn zal leiden tot nieuwe verwachtingen ten aanzien van de gebouwde omgeving, en het belangrijkste element bij het succesvol opnieuw bevolken van onze kantoren zal het creëren van werkplekken zijn waar mensen zich veilig voelen om naar terug te keren en hun tijd door te brengen.
- Groene buitenmuren en gevels zijn energiekosteneffectief, omdat de planten de algehele temperatuur van gebouwen verlagen wanneer ze worden blootgesteld aan de zon. Bovendien verminderen ze ook de hoeveelheid warmte die in de winter vrijkomt.
- Bovendien kan het transpiratieproces van planten de temperatuur ook binnenshuis enigszins verlagen, waardoor het ook werkt als een energiezuinige oplossing. Voldoende plantaardig materiaal helpt ook om het geluidsniveau te verminderen.
Verticale tuin soorten
Er zijn verschillende soorten verticale tuinen. De oplossingen variëren onder meer tussen binnen- en buitenruimtes, maten en modellen. Bovendien is het ontwerp en de productie van alle soorten groene muren voortdurend in ontwikkeling, waardoor er nog meer mogelijkheden zijn voor verschillende doeleinden.
Binnen of buiten
Groene muren voor binnen en buiten worden gebruikt voor verschillende doeleinden en in verschillende omgevingen. Ze kunnen worden gemaakt van een reeks materialen en planten, afhankelijk van de meest geschikte oplossing voor elke ruimte.
Een verticale tuinen voor buiten zijn vooral visuele elementen. Hoewel ze ook kosteneffectief kunnen zijn omdat ze de algehele temperatuur verlagen, regenwater opvangen of gebouwen isoleren, worden ze meestal gebruikt om meer groen in stedelijke landschappen te brengen. De constructie van deze levende muren heeft beperkingen op het gebied van het klimaat, omdat ze hun omgevingsomstandigheden moeten doorstaan, die soms hun tol eisen van de structuur en planten van de muur.
Groene muren binnen in huis hebben echter meer beperkingen qua afmetingen, aangezien ze moeten passen in de ruimte waarin ze zich bevinden. Door deze beperkingen zijn ze echter vaak gemakkelijker te onderhouden.
Slimme en actieve groene muren worden alleen binnenshuis gebruikt omdat hun luchtzuiveringsefficiëntie niet krachtig genoeg zou zijn om buitenruimtes te beïnvloeden. Bovendien zijn de planten die in deze groene muren worden gebruikt tropisch en zouden ze in de meeste omstandigheden van de buitenwereld niet overleven als ze uit hun natuurlijke omgeving worden verwijderd.
Formaten en vormen
Het ontwerp van een levende muur is meestal niet beperkt door het formaat. Hoewel een brede verticale tuin gemakkelijker te onderhouden is dan een hoge variant, verschillen het algehele ontwerp en de fabricage niet al te veel bij producten met verschillende formaten. Levende muren opgebouwd uit metalen of plastic modules zijn meestal rechthoekig, omdat het moeilijker is om ronde vormen te maken. Het ideale materiaal voor ronde en verschillende vormen is eerder vilt. In actieve groene muren hebben luchtcirculatie functies prioriteit, waardoor de meeste ontwerpen worden beperkt tot solide modules. De meeste groene binnenwanden zijn aan de muur gemonteerd, hoewel vrijstaande en dubbelzijdige modellen ook niet ongewoon zijn. In commerciële ruimtes, zoals een kantoor of restaurants, wordt er vaak voor een op maat gemaakte verticale tuin.
Waar groeien de planten in?
De planten van een verticale tuin hebben een groeimedium nodig om in te wortelen. Het groeimedium wordt dan meestal op een constructie (zoals zakken, potten of dozen) geplaatst, die samen een systeem vormen. Deze combinaties zijn er in verschillende typen en zijn over het algemeen gegroepeerd in vier categorieën: losse mediasystemen, mat, vellen en structurele mediasystemen.
Terwijl bij losse groeimediumsystemen de grond wordt verpakt in een plank of een zak (die vervolgens op een muur wordt geplaatst), zijn matmedia, zoals de naam al aangeeft, matsystemen, meestal gemaakt van dunne kokosvezel of vilt. De planten wortelen zich direct op de mat en hebben geen losse media (zoals aarde) nodig. Plaatmedia zijn verwant aan matsystemen, maar bestaan uit van een patroon voorziene anorganische polyurethaanplaten die duurzamer zijn dan kokosvezel of vilt. Structurele media combineren de losse en matsystemen door een blok te vormen dat in verschillende vormen en maten kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld: het groen kan in losse media worden geplant, in potten worden geplaatst en op een muurconstructie met ingebouwde irrigatie worden geladen.
In losse mediasystemen zijn aarde, hydrosteen, vulkanisch gesteente en hydrocultuur veel voorkomende manieren om planten te kweken. Het aanbod aan losse groeimedia is de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid.
Groeimedia die in conventionele groene wanden worden gebruikt, zijn meestal steenwol of aarde. Dit zijn de traditioneel meest gebruikte materialen in de plantenindustrie, aangezien hydrocultuur als een uitdaging wordt beschouwd vanwege de vele variabelen die verband houden met de waterkwaliteit. De meeste fabrikanten van groene wanden gebruiken standaard groeimedia die op de markt verkrijgbaar zijn.
Groeimedia in actieve groene wanden verschillen van die in gewone. Ze hebben een geoptimaliseerd materiaal nodig om voldoende luchtstroom te verkrijgen, evenals stabiele en goed functionerende microbiële gemeenschappen en watersystemen.
Het groeimedium, ondersteunende systemen en structuren, maar ook planten moeten samenwerken. Dit betekent dat de selectie van media niet in vacuüm kan worden gemaakt, losgekoppeld van andere factoren.
Wat voor soort planten kan er worden gebruikt?
De sterren van de show zijn de planten. Ook hier kunnen verschillende soorten vegetatie worden gebruikt, maar er zijn enkele beperkingen afhankelijk van het type en het doel van de verticale tuin.
Soorten planten voor binnen en buiten
Hoewel dit geen vereiste is, hebben groenblijvende planten meestal de voorkeur voor zowel binnen- als buitenmuren vanwege hun lange levensduur en uiterlijk. Groenblijvende planten moeten per definitie hun blad het hele jaar door behouden. Dit beperkt natuurlijk de selectie van beschikbare planten.
De meest geschikte opties voor groene muren binnen in huis zijn kamerplanten en tropische planten. Planten die over het algemeen voor binnenmuren worden gebruikt, hoeven geen grote temperatuurveranderingen te verdragen, hoewel de luchtvochtigheid nog steeds varieert en problemen kan veroorzaken als er geen rekening mee wordt gehouden.
Sommige fabrikanten nemen echter hun toevlucht tot het gebruik van chemisch behandeld mos of kunstplanten, die andere voordelen (zoals luchtzuivering) inruilen voor gemakkelijker onderhoud.
Voor actieve groenmuren is het selecteren van de juiste plantensoort zelfs nog strenger dan voor passieve groene muren. Dit komt door de luchtcirculatie van de actieve groene muur, wat behoorlijk belastend kan zijn voor de planten. Planten moeten dus worden getest om er zeker van te zijn dat ze kunnen overleven in een actieve verticale tuin.
Omstandigheden en doeleinden
Locatie en beschikbare technologie hebben een grote impact op de selectie van plantensoorten voor groene buitenmuren. De muren kunnen bijvoorbeeld planten nodig hebben die perioden van droogte door gebrek aan regenwater en ingebouwde irrigatiesystemen kunnen overleven.
De weersomstandigheden buiten zijn ook van invloed op planten binnen in huis, aangezien drogere dan normale lucht ervoor zorgt dat de planten meer water gebruiken om de optimale luchtvochtigheid te behouden. In hoge gevels en groene buitenmuren kunnen de wind, zonlicht en regenval hoger op het groen ruwer zijn dan dichter bij de straten.
Bovendien gaan de keuze van groeimedium en irrigatie hand in hand met de selectie van planten. De wortels van sommige planten zijn bijvoorbeeld mogelijk niet groot en sterk genoeg om te gedijen in andere media dan aarde. Voor andere plantensoorten zijn sneldrogende groeimedia een betere keuze dan aarde.
Bovendien is de sleutel tot het behoud van de gezondheid van planten het creëren van een stabiele omgeving voor ze. Plotselinge veranderingen kunnen de planten onnodige stress bezorgen, wat vervolgens kan leiden tot problemen zoals ziekten of plagen.
Bij het selecteren van planten voor een slimme en actieve groenwand wordt er extra gelet op de veerkracht van de planten. Dit komt omdat de luchtcirculatie van de groene muur voor hen moeilijk kan zijn, zoals vermeld in de vorige paragraaf. Bovendien wordt er rekening gehouden met de efficiëntie van de luchtzuivering van elke plant. Verschillende planten breken verschillende chemicaliën uit de lucht af met de microben van hun wortels.
De juiste soort irrigatie, regelmatige voeding, licht en temperatuur zorgen ervoor dat de planten vitaal blijven. Door ze te onderhouden door te trimmen, blijven de planten ook langer leven. Slimme en actieve groene muren kunnen ook de bovengenoemde factoren optimaliseren om ervoor te zorgen dat de planten de best mogelijke leefomstandigheden hebben.
Gezondheid & onderhoud
Om gezond te blijven om hun doel te dienen, hebben zowel groene muren als slimme en actieve groene muren onderhoud nodig. Zoals alle levende planten, moet groen in een verticale tuin periodiek worden vervangen om plantverlies te compenseren.
Bij losse en structurele mediaoplossingen is het vervangen van planten over het algemeen eenvoudig. In matmediasystemen is het vervangen van plantmateriaal echter problematischer: verloren delen moeten vaak worden afgesneden. Het verwijderen van deze secties kan extra plantverlies veroorzaken doordat groen zijn wortels heeft verspreid naar het verwijderde gebied.
Bovendien is water van vitaal belang voor het voortbestaan van de planten, daarom hebben de meeste verticale tuinen geïntegreerde irrigatiesystemen om het verzorgen van de planten gemakkelijker te maken. De planten hebben ook basisvoedingsstoffen nodig, die meestal via irrigatie worden ontvangen.
De irrigatiesystemen zijn meestal recirculerende of directe systemen. Een recirculatiesysteem circuleert het water, pompt en distribueert het vanuit een ingebouwde tank. De tank kan handmatig worden gevuld of worden aangesloten op de watervoorziening van een gebouw.
Ondertussen haalt een direct irrigatiesysteem het water uit een externe waterbron. Waar recirculerende systemen overtollig water opvangen voor hergebruik, sturen directe systemen het overtollige water naar een riool.
Om een groene muur te laten functioneren zoals het hoort, moeten al zijn mechanismen goed werken. Naast planten, irrigatie en groeimedia kunnen de systemen voor monitoring op afstand soms ook onderhoud nodig hebben in geval van een fout. Daarom is regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat alles soepel en moeiteloos verloopt.
Bron: Naava.io
Bekijk ook:
No Comments