De Scandinavische interieurstijl is één van de populairste interieurstijlen. Niet alleen in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland, maar ook in de rest van de wereld wordt er massaal gekozen voor een Scandinavisch interieur. Scandinavische interieurs zijn een balans tussen functionaliteit en esthetiek. Zoals Craig Ritche, communicatie- en interieurdesignmanager van IKEA het stelt: ‘Een Scandinavische interieur wordt gekenmerkt door drie belangrijke componenten: functionaliteit, eenvoud en schoonheid. Hoewel ze eenvoudig van ontwerp zijn, worden strakke lijnen vaak verwerkt in ingetogen elegantie en warme functionaliteit, wat een heel huiselijke sfeer creëert.’.
Ontstaan van de Scandinavische interieurstijl
Het milieu en de omgeving in de Scandinavische landen hebben grote invloed gehad op deze interieurstijl. De winters zijn lang, wat betekende dat er weinig daglicht was. Daarnaast zijn de huizen vrij klein, waardoor er behoefte is aan lichte, luchtige en tóch gezellige huizen.
In 1947, tijdens een populaire designtentoonstelling in Milaan, genaamd de Triennale di Milano, werd Scandinavian Furniture tentoontgesteld, met meubels en woonaccessoires uit de Noordse landen. Omdat het bijzonder goed werd ontvangen reisde de tentoonstelling ‘Design in Scandinavië’ van 1954 tot 1957 door de Verenigde Staten en Canada.
In de jaren negentig nam de populariteit van Scandinavisch design enorm toe, toen ontwerpers begonnen met het creëren van meubels en accessoires met een gedurfd en uniek ontwerp. Nu zijn Scandinavische interieurs uitgegroeid tot een begrip in de wereld van interieur & design, en zijn dan ook niet meer weg te denken.
Kleurenpalet
Het kleurenpalet van een Scandinavisch interieur is meestal erg licht en eenvoudig. Wit wordt vaak als hoofdkleur gebruikt. Dankzij het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, wordt er tóch warmte en textuur gecreëerd.
Wit is ook een goede basis, die ingevuld kan worden met verschillende mooie kleurencombinaties, van zachte pastelkleuren, grijstinten tot zwarte accenten. Koele witte tinten werken goed in kamers met veel zonlicht, omdat het mooi weerkaatst wordt. Warmere wittinten daarentegen werken goed in donkere kamers met weinig lichtinval, omdat ze een lager niveau van koeler, natuurlijk licht ontvangen.
Tips voor het inrichten van een Scandinavisch interieur
Er is niet één bepaalde Scandinavische stijl, maar er zijn bepaalde elementen die vaak terugkomen in een typisch Scandinavisch interieur. Denk aan mooie houten vloeren, lichte muren en natuurlijke materialen zoals hout en marmer. Maar in een Scandinavisch interieur is er ook heel veel ruimte om te combineren met andere invloeden. Vintage, industrieel, landelijk, klassiek, noem maar op. We hebben hieronder een aantal van de bekende kenmerken van een Scandinavisch interieur opgesomd.
Het toevoegen van kleur is een goede manier om een kamer op te vrolijken. Laat het terugkomen in de vorm van een bank, stoel of kunst aan de muur. Als alternatief kunnen accessoires met een motief ook goed werken, maar onthoud dat eenvoud de sleutel is in een Scandinavisch interieur, dus vermijd onnodige rommel.
Houd je niet zo van kleur? Alleen neutrale kleuren kunnen ook heel mooi zijn, maar speel met gelaagde complementaire tinten – dit voorkomt dat de kamer er koud uitziet. Het gebruik van meerdere tinten van dezelfde kleur helpt om interesse en diepte te creëren in een interieur.
Zwart wordt ook regelmatig gebruikt, waardoor de ruimte wordt verankerd en de kenmerken van de keuze worden gedefinieerd en benadrukt. Terwijl de Scandinaviërs bekend staan om hun zuivere witte interieurs, worden donkere tinten regelmatig geïntroduceerd en uitgebalanceerd met lichte en donkere accessoires.
Texturen en materialen
Het combineren van texturen en materialen, zoals onafgewerkte stukken hout, vloerkleden en zacht linnengoed, brengt de natuur in huis, en voegt een rustgevende sfeer toe in een interieur. Precies waar een Scandinavisch interieur om bekend staat. Planten zijn ook een geweldige manier om kleur en textuur te integreren en interesse toe te voegen zonder dat je het rommelig aanvoelt.
De Scandinaviërs staan bekend om hun gebruik van hout in hun huizen, grotendeels als gevolg van waardering voor gemakkelijk verkrijgbare natuurlijke materialen, maar ook voor de manier waarop het warmte toevoegt aan de ruimte. In de meeste Scandinavische interieurs tref je dan ook vaak houten vloeren aan. Het hout is vaak licht van kleur en wordt in alle kamers gebruikt, met uitzondering van de badkamer. Je kunt ook denken aan houten wandbekleding, houten balken aan het plafond of houten meubels en accessoires.
Licht
Scandinavische huizen hebben vaak grote ramen om de ruimte helder en open te maken. Daarmee worden de korte dagen gecompenseerd. Ramen worden meestal bekleed met zachte en licht materialen zoals katoen en linnen, waardoor privacy mogelijk terwijl het natuurlijk licht wel binnen kan komen.
Als het gaat om verlichting, dan is alles eigenlijk mogelijk. Vaak worden hanglampen, vloerlampen, tafellampen en wandlampen met elkaar gecombineerd. Het belangrijkste is dat je onderscheid maakt tussen wat hoofdverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting is.
Slim gebruik van accessoires kan ook helpen om de ruimte helderder te maken, zoals het gebruik van grote spiegels om natuurlijk licht te weerkaatsen.
Ruimte
De ontwerpstijl legt een grote nadruk op efficiënt ruimtegebruik, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van lastige plekken. Denk aan schuine wanden, ronde hoeken en smalle nisjes. Benut deze lastige hoeken bijvoorbeeld met een op maat gemaakte inbouwkast, boekenkast of wandplanken. Deze kunnen perfect gebruikt worden voor het tentoonstellen van mooie objecten, zoals boeken, beeldjes, fotolijsten, noem maar op.
Originele details
Veel Scandinavische woningen zijn rond het jaar 1900 gebouwd, die voorzien zijn van prachtige originele details. Denk aan hoge plafonds met sierlijke ornamenten en sierlijsten, rozetten, originele tegelkachels, dubbele deuren, hoge plinten, bakstenen muren, noem maar op. Bij verbouwingen worden deze details zo goed mogelijk gerestaureerd en behouden, waardoor de karakteristieke sfeer mooi in tact blijft.
No Comments