Search and Hit Enter

Railverlichting of inbouwspots

Twijfel jij ook, net als heel veel andere mensen, tussen railverlichting of inbouwspots? Op deze pagina laten we zien wat de verschillen zijn tussen deze twee verschillende soorten spotverlichting, aan de hand van de voordelen en nadelen, en mooie inspiratie voorbeelden. Vergelijk railverlichting en inbouwpots en bepaal wat voor jou en jouw huis de beste oplossing is. Succes!

railverlichting of inbouwspots

Het selecteren van de juiste stijl en hoeveelheid verlichting voor een interieur is cruciaal. Je wilt voldoende taakverlichting voor functionaliteit, maar ook iets stijlvols dat niet over een paar jaar verouderd is. Inbouwspots zijn super populair, terwijl railverlichting, ook bekend als railsysteem en railspots, lijken een comeback te maken nadat ze in de jaren negentig uit de gratie was geraakt. Wil jij ook spotjes aan het plafond, maar twijfel je of je railverlichting of inbouwspots wilt?

Zowel railverlichting als inbouwspots hebben hun eigen voordelen en nadelen. Wat de beste keuze is, hangt vaak af van de ruimte en wat je persoonlijke behoeften en smaak zijn. De installatie is anders, evenals hun functionaliteit. De ene is overduidelijk zichtbaar en de andere is een meer discrete vorm van verlichting. De een is goedkoper, terwijl de andere energiezuiniger is.

Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van beide varianten, inclusief details over de verschillende systemen om je te helpen bij het maken van je keuze.

Je kunt ook kiezen voor railverlichting die je in het plafond verwerkt.
Je kunt ook kiezen voor railverlichting die je in het plafond verwerkt.

Railverlichting

Railverlichting is een verlichtingssysteem waarbij spotjes gekoppeld zijn aan een aan het plafond gemonteerde rail. In plaats van elektriciteit naar elke afzonderlijke spot te leiden, worden elektrische geleiders in de rails geplaatst, dat vervolgens elektriciteit voedt naar de spots die eraan zijn gekoppeld. Railverlichting kan je strak aan het plafond monteren, maar het is ook mogelijk om het met behulp van dunne kabels onder het plafond te hangen. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om railverlichting in het plafond te verwerken.

Railverlichting biedt verschillende voordelen. Zo ben je niet zo beperkt door het plafond en de initiële plaatsing. Omdat de elektrische geleiders in de rails zijn verwerkt, kunnen deze eenvoudig naar eigen inzicht worden geplaatst en verplaatst. Dankzij het modulaire karakter, kan je verschillende vormen creëren aan het plafond of aan de muur. Rechte lijnen zijn erg populair, maar je kunt bijvoorbeeld ook een U-vorm, L-vorm, een vierkant of een rechthoek creëren. Je bepaalt zelf de afstand van de spotjes, en kunnen achteraf ná montage nog verschoven worden. Je zou achteraf zelfs meer spotjes toe kunnen voegen of eraf halen indien gewenst.

Stoer industrieel appartement met witte railverlichting in een vierkant vorm aan het betonnen plafond. Klik hier voor meer foto's.
Stoer industrieel appartement met witte railverlichting in een vierkant vorm aan het betonnen plafond. Klik hier voor meer foto’s.

Voordelen

  • Het modulaire karakter van railverlichting biedt veel flexibiliteit. Je bepaalt zelf wat voor vorm je wilt creëren, hoeveel spotjes je eraan wilt koppelen, en wat de afstand is tussen die spotjes. Je zou het aantal spotjes achteraf zonder moeite zelfs kunnen aanpassen.
  • Railverlichting is geschikter voor ruimtes met hoge plafonds. De spotjes hangen namelijker lager dan inbouwspots. Bij een heel hoog plafond, zou je zelfs railverlichting aan dunne kabels ver onder het plafond kunnen hangen, zodat je betere verlichting krijgt.
  • Railverlichting zou je in principe eenvoudig zelf kunnen monteren, tenzij je voor een heel ingewikkeld systeem kiest.

Nadelen

  • Omdat railverlichting een stukje onder het plafond hangt, is het minder geschikt voor kleine en smalle ruimtes met een laag plafond. Hierdoor zal de ruimte nóg kleiner aanvoelen.
  • Omdat de rails niet weggewerkt worden, zullen de rails en spotjes meer stof vangen. Je moet dus vaker schoonmaken.
Zowel in de keuken met keukeneiland als in de woonkamer is er hier gekozen voor railverlichting. Klik hier voor meer foto's.
Zowel in de keuken met keukeneiland als in de woonkamer is er hier gekozen voor railverlichting. Klik hier voor meer foto’s.

Inbouwspots

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn inbouwspots wat discreter, weggestopt in het plafond. Soms kunnen de inbouwspots gedeeltelijk zichtbaar zijn, maar meestal is het valk gemaakt in het plafond. In het plafond moeten dus openingen worden gecreëerd waar de lichtbehuizing boven de plafondlijn is gemonteerd. Als je inbouwspots wilt, moet je dus negen van de tien keer je plafond verlagen. Een verlaagd plafond maakt het namelijk mogelijk om de bedrading weg te werken, zodat ze niet zichtbaar zijn.

Inbouwverlichting is veel subtieler dan railverlichting, omdat echt in het plafond wordt verwerkt. Doordat inbouwspots boven de plafondlijn worden gemonteerd, hangt er niets naar beneden dat de ruimte onderbreekt. Dit maakt niet alleen ruimte vrij in een kamer met lagere plafonds, maar het zorgt er ook voor dat een kamer groter aanvoelt omdat er geen armaturen zijn die visuele ruimte innemen. In tegenstelling tot railverlichting hebben inbouwspots niet de neiging om stof te verzamelen, omdat de bekleding en de behuizing ze beschermen. Als je kiest voor gesloten units, zijn ze boendien waterdicht, waardoor je inbouwverlichting kunt installeren in watergevoelige omgevingen, zoals in de badkamer – zelfs in de douche.

De vierkante inbouwspots zien er super strak uit aan het strakke witte plafond in deze woonkamer. Klik hier voor meer foto's.
De vierkante inbouwspots zien er super strak uit aan het strakke witte plafond in deze woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Voordelen

  • Inbouwverlichting wordt strak en discreet in het plafond verwerkt, wat voor een strakke minimalistische look zorgt in het interieur.
  • Inbouwspots zijn de perfecte oplossing als je een kleine ruimte, zoals een kleine woonkamer of kleine slaapkamer met een laag plafond, groter en ruimtelijker wilt laten aanvoelen.
  • Inbouwspots hoef je minder vaak schoon te maken, omdat ze vrijwel geen stof vangen.

Nadelen

  • Om ervoor te zorgen dat de elektrische bedrading niet zichtbaar is, moet het plafond meestal worden verlaagd. Dit betekent dat je plafond iets lager wordt. Daarnaast heb je extra budget en arbeid nodig om inbouwspots mogelijk te maken.
  • Er moeten grote gaten in het plafond gemaakt worden. Dit betekent dat het moeilijk is om de posities van de spots achteraf te wijzigen.
  • De lampen zijn minder makkelijk te vervangen.
In deze mooie lichte witte hal is er gekozen voor subtiele ronde inbouwspots in het plafond. Klik hier voor meer foto's.
In deze mooie lichte witte hal is er gekozen voor subtiele ronde inbouwspots in het plafond. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
Railverlichting
Verlaagd plafond
Verlaagd plafond
Vervang alle gloeilampen en halogeenlampen met ledlampen!

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *