Niets is fijner dan een schoon en hygiënisch huis. Wil je weten hoe je jouw huis écht schoon krijgt? Bekijk onze professionele tips voor het schoonmaken van je huis!
Een schoon en hygiënisch huis is erg belangrijk, en door COVID-19 is iedereen daar nóg meer bewust van. Velen van ons begrijpen de basisprincipes van het schoonmaken van je huis. We weten hoe we de planken en meubels moeten afstoffen. We weten hoe we een aanrecht moeten afvegen. We weten hoe we een bezem, een dweil, een stofzuiger moeten gebruiken. En we weten welke schoonmaakmiddelen we kunnen inzetten. Maar weinigen van ons zouden zichzelf echt schoonmaakexperts kunnen noemen. We hebben nog nooit les gehad over die dingen – we hebben het alleen geleerd door gezond verstand en observatie. We zijn nooit op zoek gegaan naar door experts ondersteunde reinigings- en desinfectietips. Waarom zouden we ook?
De waarheid is dat je het grootste deel van je leven zou kunnen navigeren zonder ooit te leren wat experts te zeggen hebben over schoonmaken en desinfecteren van je huis. En voor het grootste deel komt alles ook goed, gelukkig. Maar er zijn momenten die een bovengemiddeld begrip vereisen van hoe je een huis moet schoonmaken en desinfecteren – momenten waarop je ziek bent, wanneer iemand met wie je samenwoont ziek is, wanneer schijnbaar iedereen om je heen ziek is. Die kiemtijden vereisen meer dan het gemiddelde arsenaal aan schoonmaakmiddelen. Om jou hierbij te helpen, hebben we een aantal professionele tips voor je op een rijtje gezet voor het schoonmaken van je huis.
1. Begrijp dat schoonmaken en desinfecteren niet hetzelfde is
Allereerst moet je het verschil weten tussen schoonmaken en desinfecteren – want nee, ze zijn niet hetzelfde. Schoonmaken kan je omschrijven als het verwijderen van puin, vuil en andere onzuiverheden. Het doodt geen ziektekiemen – het verwijdert ze alleen, waardoor het aantal afneemt en de kans op verspreiding van een infectie wordt verkleind.
Desinfecteren verwijst daarentegen naar het doden van ziektekiemen met behulp van chemicaliën. Dit proces reinigt niet noodzakelijk vuile oppervlakken. Daarom is het belangrijk om je huis altijd eerst schoon te maken, en vervolgens gaat desinfecteren om alle ziektekiemen te doden die na het schoonmaken overblijven.
2. Neem de tijd om de instructies te lezen voordat je een reinigingsproduct gebruikt
Deze is eenvoudig, maar je moet altijd het etiket van een reinigingsproduct lezen voordat je dat product gebruikt. Om te beginnen kan het etiket je vertellen dat je dat product op bepaalde oppervlakken moet vermijden. Sommige chemicaliën zijn te agressief voor specifieke materialen. Dus door de instructies uitvoerig te lezen, kan je voorkomen dat een deel van je meubels tijdens het schoonmaken kapot gaat.
De andere reden voor deze tip is zelfs nóg belangrijker. Sommige schoonmaakmiddelen kunnen namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Lees de instructies op je gebruikelijke schoonmaakproducten en je zult merken dat sommigen je zullen vragen handschoenen te dragen of een raam te openen om voor een goede ventilatie te zorgen tijdens gebruik. Deze regels zijn bedoeld voor je eigen bestwil – dus zorg ervoor dat je ze opvolgt. Vooral als je meer moeite doet met schoonmaken/desinfecteren dan normaal.
3. Reinig en desinfecteer oppervlakken die je vaak aanraakt
Gewoonlijk is het schoonmaken van het huis gericht op de meest vieze en stoffige ruimtes in huis. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, werkbladen, of bijvoorbeeld hoeken die altijd spinnenwebben lijken te verzamelen. Maar vooral in deze periode is het belangrijk om oppervlakken schoon te maken, die je veel aanraakt met je handen. Je kunt denken aan deurknoppen, deurgrepen en deurklinken, lichtschakelaars, afstandsbedieningen, toiletten, gootstenen, noem maar op. En als je tóch al bezig bent, kan je gelijk ook je telefoon meenemen.
4. Gebruik wegwerphandschoenen bij het schoonmaken
Één ding dat de meesten van ons niet doen bij het schoonmaken van ons huis, is het dragen van handschoenen. Maar handschoenen is een belangrijke manier om jezelf te beschermen (en de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen) tijdens het schoonmaken en desinfecteren. Een tip is om wegwerphandschoenen te dragen, deze na gebruik onmiddellijk weg te gooien en je handen te wassen zodra je ze uittrekt. Zorg ervoor dat je je handen gedurende 20 seconden met water en zeep wast.
5. Zorg ervoor dat je desinfectiemiddelen ten minste 70% alcohol bevatten
Voor desinfectie zouden verdunde huishoudelijke bleekoplossingen, alcoholoplossingen met ten minste 70% alcohol en de meest voorkomende EPA-geregistreerde huishoudelijke desinfectiemiddelen effectief moeten zijn. Zorg ervoor dat je de vervaldatum van het product controleert (en lees het etiket van het product) voordat je het gebruikt.
Als je een product met bleekmiddel gebruikt, lees dan voor gebruik de gebruiksaanwijzing. De chemische stof kan bij onjuist gebruik schadelijk zijn voor je gezondheid en/of uw meubels. Als je jouw eigen bleekoplossing maakt, moet je kiezen voor een verhouding van vijf eetlepels bleekmiddel per gallon water of vier eetlepels bleekmiddel per liter water. Meng bleekmiddel nooit met ammoniak of een ander schoonmaakproduct; het enige waarmee bleekmiddel moet worden gemengd, is water.
6. Reinig textiel met zo warm mogelijk water en droog het volledig
Als het om textiel gaat, zoals tapijten, vloerkleden, gordijnen en kleding, moet je geschikte schoonmaakproducten gebruiken en deze indien mogelijk onmiddellijk daarna wassen. Gebruik zo heet mogelijke water, gezien het materiaal dat je schoonmaakt en de mogelijkheden van je wasmachine. En droog het item vervolgens volledig af.
Zorg ervoor dat je de hele tijd handschoenen draagt en was je handen op het moment dat je ze uittrekt. En vergeet niet je mand net zo vaak schoon te maken en te desinfecteren als al het andere.
7. Als u samenwoont met iemand die ziek is, overweeg dan om hun ruimte alleen schoon te maken als dat nodig is
Deze tip lijkt misschien contra-intuïtief – zou je de ruimte van een zieke niet meer moeten schoonmaken? – Maar deze tips is erg belangrijk voor je gezondheid. Als iemand eenmaal ziek is, moeten ze in een enkele slaapkamer blijven en, als ze kunnen, een enkele badkamer gebruiken. Anderen in huis moeten deze ruimtes zoveel mogelijk vermijden.
Zorg ervoor dat je een beklede prullenbak in de kamer plaatst voor deze persoon om de verspreiding van ziektekiemen verder in te dammen, en gebruik handschoenen bij het weggooien van dit afval. En alle borden of niet-wegwerpartikelen waarmee deze persoon in contact komt, moeten onmiddellijk na gebruik worden gewassen met zeep en warm water.
Bekijk ook:
10x Stijlvol schoonmaken in huis
Tips voor een voorjaarsschoonmaak
Coronaproof kantoor tips van Weston Williamson + Partners
No Comments