Hebben jullie weleens gehoord van plaktegels? Als je van plan bent om met een laag budget je badkamer, keuken of wc te verbouwen, dan kunnen plaktegels jouw lifesaver zijn. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt, zoals de voordelen en nadelen, merken, installatie, prijzen en mooie inspiratie voorbeelden.
Zijn de muren in jouw badkamer, keuken of wc toe om vernieuwd te worden, maar je wilt er niet teveel tijd en geld aan besteden? Lees dan snel verder!
Als je geen rekening hoeft te houden met een budget, dan is een verbouwing een stuk eenvoudiger. Je kunt het mooiste ontwerp laten maken en je kunt alles uitbesteden aan een aannemer. Het enige wat je hoeft te doen is goedkeuring geven. Als je wel een budget hebt waar je rekening mee moet houden, dan wordt het al een stuk uitdagender. Hoe zorg je ervoor dat je het gewenste resultaat krijgt, zonder dat je teveel geld uitgeeft.
Veel mensen besluiten de kosten te besparen door het simpelweg zelf te doen. Een grote uitdaging waar veel mensen tegenop kijken zijn tegels. Hoe kan je zelf een badkamer of toilet betegelen. Het moet lukken als je een beetje handig bent, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je dit liever door een ervaren professional laat doen. Maar dat kost weer extra geld.
Kortom, hoe kan je eenvoudig zelf de muren in de keuken, badkamer of toilet betegelen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het niet mooi wordt? Plaktegels, ook wel bekend als zelfklevende tegels kunnen hét antwoord zijn!
Wat zijn plaktegels?
Plaktegels, ook wel bekend als zelfklevende tegels, zijn kunststof tegels, ook wel PVC tegels of kunststof panelen genoemd, die je aan de muur kunt plakken of lijmen. Dumaplast heeft bijvoorbeeld een heel grote collectie plaktegels. Voorheen had ook IKEA plaktegels, genaamd MARKYTA, die je zowel voor de vloer als wand kunt gebruiken, maar die zijn voorlopig helaas niet verkrijgbaar.
Zoals de naam misschien doet vermoeden, kan je plaktegels gewoon aan de muur plakken of lijmen. De bovenste laag is de decoratieve laag, die van verschillende materialen gemaakt kunnen worden, zoals kunststof. Deze laag bepaalt de look en feel van de tegel, en kan bijvoorbeeld een strakke egale klaar hebben, een stoere grijze betonlook, houtlook, noem maar op.
Daarnaast zijn er ook plaktegels verkrijgbaar met een toplaag van echt natuursteen, die bija niet te onderscheiden zijn van échte natuurstenen tegels. De toplaag is flinterdun, waardoor de plaktegels super licht zijn kwa gewicht.
De onderste laag van de tegels zijn dikker en zijn gemaakt van kunststof. Zelfklevende plaktegels zijn voorzien van een plaklaag, vergelijkbaar met een sticker, waardoor je ze gewoon aan de muur kunt plakken. Er zijn ook plaktegels verkrijgbaar die je met behulp van montagelijm of kit aan de muur kunt lijmen.
Op die manier heb je dus, in tegelstelling tot normale tegels, niet te maken met slijpmachines, cement, voegen, noem maar op. Hierdoor is het niet alleen erg eenvoudig om de vloer en wanden zelf te bekleden, je kunt er ook heel veel geld mee besparen.
Een ander groot voordeel van plaktegels, is je dat ze ook gewoon over bestaande tegels kunt lijmen. De oude tegels hoef je dus niet te verwijderen. Dat scheelt ook weer een hoop sloopwerk en tijd.
De kunststof plaktegels zijn waterdicht, waardoor ze heel erg geschikt zijn voor bijvoorbeeld de keuken achterwand, de badkamer of het toilet. Je kunt ze zelfs aan de muren gebruiken in een douche. Om de betegelde wanden 100% waterdicht te maken, gebruik je siliconenlijm voor de naden.
Plaktegels vs tegelstickers
Veel mensen verwarren plaktegels met tegelstickers. Hoewel er wel degelijk belangrijke overeenkomsten zijn, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Plaktegels zijn échte tegels die je ook bijvoorbeeld over een gestuukte of houten muur kunt plakken of lijmen. Tegelstickers zijn stickers die je over bestaande tegels kunt plakken, bijvoorbeeld omdat je de oude tegels niet meer mooi vindt.
Waar kunnen plaktegels gebruikt worden?
Het grote voordeel van plaktegels, is dat je ze overal kunt gebruiken. Let hierbij wel op de afwerking die per merk en leverancier wordt aangeraden. Hoewel sommige plaktegels volledig bestand is tegen vocht en water, moeten de naden bijvoorbeeld wel goed afgewerkt worden met siliconenkit. Alleen dan kunnen ze in de douche en boven het bad in de badkamer gebruikt worden. Naast de populaire plekken voor tegels, zoals de badkamer, keuken en toilet, kunnen plaktegels in principe overal in huis geïnstalleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de hal, de washok, maar ook in de slaapkamer en woonkamer. Zo zou je bijvoorbeeld de wand waar de inbouwhaard is geplaatst of de cinewall kunnen bekleden met mooie decoratieve plaktegels.
Voordelen en nadelen
Om goed te kunnen beslissen of plaktegels de beste oplossing is voor jou en jouw huis, is het handig om te weten wat de voordelen en nadelen zijn. Op die manier kan je deze oplossing vergelijken met andere vloer- en wandopties, zoals normale tegels of stucwerk. Deze voordelen en nadelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Voordelen
- Je kunt zelf de muren en vloeren in jouw badkamer, keuken of toilet ‘betegelen’.
- Plaktegels zijn een stuk goedkoper, zowel in aanschafprijs als in arbeidskosten.
- Keuze uit verschillende soorten, kleuren en maten.
- Plaktegels hebben een geluiddempend effect.
- Schoonmaken is super eenvoudig, vooral door het ontbreken van voegen.
- Krastbestendig.
- Geen gedoe met dure apparatuur, voegen en cement.
- Plaktegels kan je over bestaande tegels plakken of lijmen.
- Ook geschikt voor de doucheruimte, mits het goed gemonteerd is en afgewerkt wordt met siliconenlijm voor de naden.
Nadelen
- Niet de meest milieuvriendelijke optie. Kunststof is namelijk niet zo makkelijk afbreekbaar.
- Hoewel de goedkope aanschafprijs van plaktegels lager liggen dan normale tegels, zou je de prijskwaliteit verhouding ook als nadeel kunnen zien.
- Net zoals met een houten vloer, is het aan te raden om de plaktegels in een ruimte te laten acclimatiseren. Op die manier kunnen de tegels wennen aan de temperatuur van de ruimte – dit om te voorkomen dat de plaktegels gaan werken.
Plaktegels kopen
Ben je overtuigd, en wil jij mooie plaktegels kopen voor jouw bakkamer, keuken of toilet? Hieronder hebben we verschillende merken voor je op een rijtje gezet, die een mooie collectie plaktegels hebben.
Dumawall
Een van de meest bekende plaktegels zijn die van Dumawall+. Deze tegels zijn opgebouwd uit vier lagen, met als basis de gepatenteerde basisplaat RCB. Het zijn geen zelfklevende tegels, maar dankzij een eenvoudig tand- en groefsysteem kunnen ze eenvoudig aan de muur worden geplaatst met nieten, nagelen of lijm. Dit betekent geen voegen meer, en eenvoudige en snelle installatie. Met behulp van een zaag kan je de tegels inkorten en op maat zagen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen.
Veronove
Veronove laat via haar kanaal zien hoe je een muur kunt bekleden met mooie plaktegels. Het zijn eigenlijk echte natuurstenen tegels die super dun gefileerd worden, en die gekleefd wordt op dragers, die een zekere flexibiliteit blijven behouden. Het grote voordeel is natuurlijk dat je de natuurstenen plaktegels heel makkelijk aan de muur kunt plakken zonder veel gedoe. Net zoals met normale stickers, verwijder je super eenvoudig het papiertje, om het vervolgens aan de muur te plakken.
Benacci
Ben jij een liefhebber van marmer, en zou jij dat graag willen in jouw badkamer, toilet of aan de keuken achterwand? Benacci heeft super mooie wandpanelen, die je heel eenvoudig aan de wand kunt verlijmen. De Pietra Marble Grigio platen van 2800 x 1230 x 4 mm zijn gemaakt met de nieuwe SPC technologie welke bestaat uit 70% mineralen, met een design dat gebaseerd is op in de natuur voorkomende marmer en steensoorten. Ze zijn bovendien volledig watervast en slijtvast, waardoor ze erg geschikt zijn voor zowel de keuken als de badkamer.
Wat kosten plaktegels?
Net zoals met echte tegels, zijn ook plaktegels verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Er zijn daarom zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Zoals gezegd zijn plaktegels over het algemeen goedkoper in aanschaf vergeleken met echte tegels. Houd rekening met een prijs tussen 20 – 50 euro per vierkante meter.
Hoe leg je kunststof plaktegels?
Om je te laten zien hoe eenvoudig het is om een muur te betegelen met kunststof plaktegels, hebben we een handleiding gemaakt. Volg deze eenvoudige stappen om je klus te klaren! Bekijk ook de bovenstaande video van Dumwall+.
Wat heb je nodig?
– Kunststof tegels: bijvoorbeeld Dumawall van Praxis;
– Zaag;
– Waterpas;
– Lijm;
– Start en eindprofielen;
– Binnen- en buitehoekprofielen;
Stap 1 – Acclimatiseren
In tegenstelling tot normale tegels, kunnen kunststof plaktegels werken. Vooral als er een temperatuurverschil is van tien graden of meer. Daarom is het belangrijk om de plaktegels eerst te laten acclimatiseren. Plaats de tegels in de ruimte waar ze gebruikt gaan worden en laat het 48 uur lang staan.
Stap 2 – Wand voorbereiden
Zorg voordat je begint dat alle oppervlakken schoon, droog, glad en vrij van stof, vet, enz. Zijn. Reinig de wand met schone doek.
Stap 3 – Leggen
Na 48 uur acclimatiseren, kan je aan de slag met het daadwerkelijk leggen van de plaktegels. Kunststof plaktegels kunnen op verschillende ondergronden gelegd worden. Dat kan een gestuukte muur zijn, een betegelde muur, een houten muur en zelfs op gipswanden. Trek met een waterpas een verticale lijn op de wand, langs de zijkant van een tegel. Leg de tegels langs deze lijn verticaal omhoog. Omdat de haken waarmee de tegels aan elkaar bevestigd kunnen worden, aan de rechterkant zit, is het handig om van rechts naar links te werken. Je zou deze methode met het leggen van laminaat kunnen vergelijken.
De kunststof plaktegels kunnen makkelijk op maat gezaagd of ingekort worden met een zaag of een mes.
Stap 4 – Afwerken
Als je te maken hebt met randen, zoals bij een muurtje van een inbouwreservoir, dan kan je die afwerken met de speciale profielen. Gaat het om de wanden in de douche? Zorg dan voor een 100% waterdichte verbinding tussen de naden met siliconelijm.
Bekijk ook:
20x Keuken achterwand tegels
Tegelstickers
No Comments