Opruimen werd tot een aantal jaren geleden door iedereen als een vervelende activiteit beschouwd. Maar de Japanse opruimingsgoeroe Marie Kondo heeft daar verandering in gebracht. Eerst als opruimconsulent en vervolgens als auteur van de boeken ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up’ en ‘Spark Joy’. In deze twee bestsellers helpt Marie Kondo je met het opruimen van je huis, en te genieten van de unieke magie van een opgeruimde huis. Sinds 2019 heeft ze zelfs een Netflix serie, Tidying up with Marie Kondo, waarmee ze in datzelfde jaar twee Emmy nominaties had verdiend.
Kortom, als je op zoek bent naar tips voor het opruimen van je huis, dan is Marie Kondo dé persoon die je hierover kunt adviseren. Het is echter helaas niet meer mogelijk om haar persoonlijk als consument in te huren. Daarom hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet van Marie Kondo, die het opruimen zowel leuker als eenvoudiger maken.
1. Blijf betrokken bij het proces en weet dat er een einde komt
Omdat elk huishouden individuele zorgen en verzamelingen spullen heeft, ziet je proces er heel anders uit dan dat van iemand anders. In ‘Tidying up with Marie Kondo’ zien we een aantal verschillende huishoudens, van een nieuwe alleenstaande vrouw tot jonge ouders met peuters.
Al deze mensen hebben verschillende zorgen, maar in elk geval gebruikten ze de KonMari methode voor het opruimen van alle spullen. Het kan meer dan een maand duren als je veel heel veel spullen hebt, maar de tijd die je eraan besteedt, kan de moeite waard zijn en het is in het algemeen nuttig om dat einddoel in zicht te hebben om jou en je gezin bezig te houden.
2. Volg de KonMari methode zonder stappen over te slaan
Gedurende haar carrière heeft Marie Kondo zes basisregels voor opruimen ontwikkeld. Deze eenvoudige regels vormen de basis van haar merk. En als je ze toepast in jouw eigen huis, dan zal het opruimen een stuk eenvoudiger zijn.
De zes opruimregels van Marie Kondo zijn:
- Zet je in voor opruimen;
- Stel je je ideale levensstijl voor;
- Voltooi eerst het weggooien;
- Opruimen per categorie – niet per locatie.
- Volg de juiste volgorde.
- Vraag jezelf af of het vreugde opwekt.
https://www.instagram.com/p/B2M5lGalEuI/
3. Sprankelende vreugde
Denk na over de kleine dingen die je echt een beetje plezier bezorgen. Dit kan een kopje koffie zijn, het dragen van je favoriete outfit, of de momenten die je doorbrengt met je kinderen. Dat is het gevoel dat Marie Kondo iedereen aanmoedigt om ernaar te zoeken wanneer je alle alle spullen doorzoekt.
Het aanraken van de spullen speelt daarbij een grote rol. Als je een kledingstuk in je handen houdt en je voelt die vreugde omdat je je herinnert hoe goed het je staat, moet je het houden. Maar als het in de eerste plaats nooit goed past, of de verkeerde kleur heeft, is het waarschijnlijk beter om het kledingstuk los te laten. Deze methode kan je op bijna alle spullen toepassen in huis.
4. Opruimen per categorie in plaats van per kamer
In plaats van kamer voor kamer op te ruimen, is opruimen per categorie een stuk efficiënter volgens Marie Kondo. Ze adviseert om eerst met je kleding te beginnen. Daarna volgen boeken, papier, komono (overige spullen) en je sluit af met sentimentele spullen. Tegen de tijd dat je klaar bent om sentimentele spullen aan te pakken, zul je meer afgestemd zijn op wat echt vreugde in je hart opwekt en hoe je het wilt koesteren en het een echt thuis wilt geven.
https://www.instagram.com/p/B1XlT3XBuWP/
5. Begin met het verzamelen
Bij het opruimen van de verschillende categorie, begin je altijd met het verzamelen. Laat elke persoon in huis al zijn kleding verzamelen en alles op één stapel leggen, zodat je alles kunt zien wat je hebt. In veel gevallen zal je verbaasd zijn hoeveel kleding je bezit. Nadat je de volledige reikwijdte van alles wat je hebt hebt gezien, stelt Marie Kondo voor om te beslissen wat je wilt houden, wat je wilt doneren en wat je wilt weggooien.
6. De manier waarop je kleding vouwt kan een enorm verschil maken in de kledingkast
Bij de vouwmethode van KonMari draait het allemaal om rechthoeken en dingen in drieën te vouwen, zodat het item compact is, en zonder dat de stof wordt belast of uitgerekt. Als kleding op deze manier wordt opgevouwen, kunnen de rechthoeken vanzelf rechtop staan. Dit maakt het gemakkelijk om de lades georganiseerd te houden.
Bovendien is het resultaat prettig om naar te kijken en kan je meteen zien waar alle items in die la zich bevinden of dat ze zich momenteel in de was bevinden, omdat ze zich niet op de juiste plek te vinden zijn.
7. Als je in een huishouden met meerdere mensen, maak dan van samen vouwen van kleding een gewoonte
Zo respecteert iedereen zijn kleding wat meer en weet ook iedereen waar zijn spullen zijn. De mentale huishoudelijk werklast kan buitengewoon zwaar zijn voor de primaire verzorger van een gezin en op deze manier samenwerken als een groep kan die werkdruk verminderen.
8. Wees niet ontmoedigd als je huis er tijdelijk slechter uitziet terwijl je aan het opruimen bent
Je moet alles eruit halen en onderzoeken om te weten wat je wilt bewaren en wat je wilt weggooien. Zolang je alle stappen in het proces volgt, zal je het proces van opruimen votooien, en zal je een huis netjes en georganiseerd zijn.
Beloof jezelf een realistisch eindpunt. Een gezin in een aflevering van ‘Tidying up with Marie Kondo’ wonen al meer dan 50 jaar in hetzelfde huis. Dat gezin zal waarschijnlijk meer bezittingen doorzoeken dan een jong stel dat net hun eerste huis is ingetrokken.
Wees niet streng voor jezelf als je niet alles op één dag kunt doen. Dat zal de meeste mensen niet lukken.. Het kan zelfs meer dan een maand duren, maar met het oog op hard werken en een einddoel in gedachten, zal je absoluut slagen.
https://www.instagram.com/p/Bzvod8OFFVj/
9. Houd spullen van het zelfde formaat bij elkaar in de lades.
In de keuken, badkamer en slaapkamer kan het heel veel schelen om kleinere opbergdozen gebruiken in laden. Op die manier kan je namelijk soortgelijke spullen eenvoudiger bij elkaar houden.
10. Bewaar spullen op een manier zodat ze zichtbaar blijven
Als je spullen bewaart in gesloten dozen op planken, gebruik dan doorzichtige dozen, zodat je kunt zien wat erin zit. Zo voorkom je dat je niet alleen dat je alle dozen moet doorzoeken als je naar iets op zoek bent, maar zorg je er ook voor dat je dingen niet koopt, terwijl je het al hebt.
11. Zorg ervoor dat al je spullen in huis een eigen vaste plek krijgen
Dit is ook een hele praktische tip van Marie Kondo. Als alle spullen in huis en eigen vaste plek hebben, dan heb je sneller de neiging om dingen weer terug te plaatsen. Een bijkomend voordeel is dat de kans een stuk kleiner is dat je spullen kwijt raakt.
12. Bewaar niets in grote plastic zakken
Als spullen in grote plastic zakken bewaart, kan het moeilijk zijn om te zien en te waarderen wat je hebt en kunnen je bezittingen minder waardevol aanvoelen. Gebruik in plaats daarvan doorzichtige dozen voor alles dat op planken wordt opgeslagen, zodat je kunt zien wat je allemaal hebt. Ook in laden is het een goed idee om transparante dozen te gebruiken, omdat je dan van bovenaf kunt zien wat er in de dozen zitten.
13. Spullen sorteren op gebruik
Bewaar het servies die je dagelijks gebruikt bijvoorbeeld op ooghoogte in de keukenkasten, en speciale of seizoensgebonden servies lager of hoger in de kast. Op die manier kan je alle kastruimte op een praktische manier inrichten.
14. Bewaar dingen indien mogelijk verticaal
Keukengerei, rietjes en andere lange voorwerpen kunnen worden opgeborgen in potten en kannen, waardoor ze rechtop staan. Hierdoor zijn blijven ze goed zichtbaar, en je kunt het eenvoudiger pakken.
15. Sentimentele spullen
Wanneer je spullen vindt die je dierbaar, is het belangrijk om goede manieren te vinden om ze een plekje te geven in je huis. Foto’s kunnen in een album of een doos worden geplaatst. Schuif ze niet zomaar ergens tussen. Door al je bezittingen rechtstreeks te confronteren en een permanente plek te geven, zal het je een voldaan geven.
16. Levenskwaliteit verbeteren
Je zult dit keer op keer zien als je naar de Nextflix serie kijkt. Ongeacht wie bezig is met opruimen, het gaat niet alleen om de spullen die je opruimt. Elke aflevering van de show van Kondo laat zien hoe het opruimen van je huis je levenskwaliteit kan verbeteren.
No Comments