Ben je op zoek naar een mooie, duurzame en naadloze kalkstuc-afwerking die vochtbestendig is, en dus uitermate geschikt is voor de badkamer? Dan kan tadelakt een uitkomst bieden. Lees er hier alles over – Wat zijn de voor- en nadelen, waar kan je het gebruiken, wat het kost, hoe je het moet onderhouden – En bekijk mooie inspiratie voorbeelden van ruimtes waar voor tadelakt muren is gekozen!
Wat is tadelakt?
Tadelakt, wat door heel veel mensen gewoon als betonstuc wordt gezien, is eigenlijk een traditionele Marokkaanse techniek voor wandbekleding die bestaat uit kalkpleister en zwarte zeep gemaakt van olijven. Wanneer de ingrediënten worden gecombineerd, ontstaat door een chemische reactie tussen de twee een waterdicht membraan, waardoor tadelaktwanden geschikt zijn voor natte ruimtes zoals het toilet en de badkamer.
Het woord tadelakt betekent ‘inwrijven’ of ‘masseren’ in het Arabisch. Het is een traditionele Marokkaanse pleistertechniek die oorspronkelijk werd gebruikt om reservoirs waterdicht te maken voor de opslag van drinkwater. Later werd het gebruikt als coating voor natte omgevingen zoals fonteinen en hammams (Turkse baden). En nu is het dus ook erg populair in woningen – Met name in natte ruimtes zoals de badkamer, het toilet en de keuken.
Waarom tadelakt gebruiken?
Afgezien van zijn schoonheid, is misschien wel het grootste voordeel van tadelakt dat er geen naden of voeglijnen zijn bij het aanbrengen ervan. Het is ook gemaakt van volledig natuurlijke materialen, bevat geen vluchtige organische stoffen en is van nature schimmel- en meeldauwbestendig.
Is tadelakt geschikt voor overal in huis?
Tadelakt is de Rolls Royce van kalkstucwerk-afwerking, dus je zult het alleen willen gebruiken op plaatsen waar waterdichtheid vereist is – voornamelijk badkamers, en soms keukens. Natuurlijk kan het door het hele huis worden toegepast, maar houd er dus rekening mee dat het erg duur is – Het is aanzienlijk duurder dan standaard kalkstucwerk vanwege het polijsten dat nodig is om het waterdicht te maken. Als je de kosten laag wilt houden, gebruik dan alleen tadelakt in de natte ruimtes en een gewone kalkstucwerk-afwerking voor de andere plekken.
Hoewel tadelakt voornamelijk aangebracht wordt op muren en vloeren, kan je het in principe op alle gladde oppervlakken worden toegepast. Je kunt denken aan wastafelbladen en keukenwerkbladen, maar ook meubels en zelfs baden en wastafels en waskommen.
Is tadelakt duurzaam?
Als tadelakt muren niet goed verzorgd worden, dan kan het niet goed aflopen, maar dat geldt eigenlijk voor heel veel wandafwerkingen. Het gebruik van agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel zal het delicate kalksteenoppervlak vernietigen. Maar als de muren op de juiste manier worden onderhouden, wat betekent dat er geen agressieve schoonmaakmiddelen worden gebruikt, is het opmerkelijk eenvoudig te onderhouden. Het kan ook jaarlijks in de was worden gezet om het extra resistent te maken tegen vlekken.
Hoe moet tadelakt worden onderhouden?
Tadelakt is vuilafstotend op voorwaarde dat het oppervlak direct na vervuiling wordt gereinigd. Het oppervlak moet worden schoongemaakt met schoon water, met een zachte doek of spons. Het wordt aanbevolen om olijfoliezeep of een andere natuurlijke zeep op basis van plantaardige olie aan het water toe te voegen. Je mag absoluut geen zure schoonmaakproducten gebruiken die bedoeld zijn voor keramische tegels of ruwe sponzen.
Gezeepte oppervlakken
In het eerste halfjaar moet het tadelakt-oppervlak elke 2-3 maanden worden bedekt met olijfoliezeep. Maak het oppervlak voor het inzepen schoon en was het met water, met een zachte doek of spons. Breng de zeep aan met een kwast. Nadat de zeep is opgedroogd, poets je deze met een zachte spons bedekt met licht plastic. Het is vooral belangrijk om de oppervlakken die in direct contact met water staan (baden, gootstenen, douchehoeken, achterwanden van gootstenen, werkbladen, enz.) in te zepen. De tadelakt meerdere malen inzepen, wat voor een blijvende waterbestendigheid zorgt.
Gewaxte oppervlakken
We raden aan om tadelakt eenmaal per jaar te bedekken met een lichte waslaag. Maak voor het waxen het oppervlak schoon en was het met water en een zachte doek of spons. Breng een lichte waslaag aan met een zachte doek of een spons op het gereinigde, droge tadelakt oppervlak. Laat het 10-15 minuten drogen en poets het oppervlak daarna met een zachte doek. Gebruik indien mogelijk de was van dezelfde producent die je de eerste keer hebt gebruikt. Als je voor het eerst kleurrijke was hebt gebruikt, kun je later kleurloze was gebruiken.
Herstellen van beschadigde plaatsen
Tadelakt is niet bestand tegen zure producten, noch sterk uitsmerende stoffen. Scherpe voorwerpen en schurende materialen kunnen het oppervlak van tadelakt beschadigen. Het is mogelijk om kleinere inkepingen en gaten te repareren door de inkeping of het gat te vullen met een tadelaktmengsel van dezelfde kleur en deze te polijsten met een steen. Als je een groter gebied hebt beschadigd, moet je alle losse tadelakt van deze plek verwijderen (gebruik een mes of de rand van een troffel) en vul het met vers tadelaktmengsel. De stappen van het werk zijn hetzelfde als bij het aanbrengen van tadelakt. Het is niet mogelijk om het oude, reeds ingezeepte en koolzuurhoudende oppervlak en nieuwe tadelakt perfect te verbinden. De gerepareerde plek kan soms duidelijk zichtbaar blijven (vooral bij donkere kleuren). Als je dus een groot gebied op een klein oppervlak hebt beschadigd, is het misschien beter om de hele tadelakt van de ondergrond te verwijderen en een nieuwe aan te brengen.
Ziet tadelakt eruit als gewone kalkstucwerk-afwerking?
Tadelakt heeft de organische, handgemaakte uitstraling van kalkstucwerk, maar met een glanzender afwerking door het zware polijsten. Het is niet reflecterend zoals Venetiaans gips, maar het voelt erg glad aan.
Wat kost tadelakt?
Zoals eerder aangegeven, is tadelakt niet goedkoop, haar het is redelijk om te zeggen dat tadelakt vergelijkbaar is met middelgroot tegelwerk. Tegels variëren natuurlijk sterk in prijs, evenals de kosten en kwaliteit van de installatie en het vaardigheidsniveau dat vereist is om het te installeren. Gemiddeld betaal je €140 per m2 voor tadelakt op de muren, inclusief arbeid. Hoe groter de oppervlakte, goedkoper de vierkante meter prijs wordt.
Een manier om de kosten binnen de perken te houden, is het gebruik van gewone kalkstucwerk in de badkamer of keuken waar strikte waterdichtheid niet vereist is. Die afwerkingen zijn van nature schimmel- en schimmelbestendig, maar hun toepassing is veel gemakkelijker en dus goedkoper. Gebruik tadelakt alleen in de douche, bij het bad of aan de keukenachterwand – Plekken waar het voortdurend met water wordt geraakt.
Omdat tadelakt dus vrij prijzig is, kan het een goed idee zijn om het te combineren met andere materialen. Zoals we aangeven, zou je het kunnen combineren met ander soort stucwerk of normale muurverf. Maar het is bijvoorbeeld ook heel mooi om een tadelakt muur te combineren met mooie vloer- en wandtegels.
Is tadelakt eenvoudig aan te brengen?
Tadelakt is één van de moeilijkste en lastigste muurafwerkingen om aan te brengen – Vooral als je het goed wilt doen. Sommige partijen beweren dat ze dit snel kunnen doen, maar als je kwalitatief werk wilt, dan is het buitengewoon arbeidsintensief, waarbij nauwkeurige aandacht voor detail vereist is. Wil je precies weten hoe je tadelakt kunt aanbrengen op wanden en vloeren? Lees onze takelakt handleiding.
Tips voordat je begint met het aanbrengen van tadelakt:
- Begin altijd met kleine monsters (0,5-1 m2
) en oefen veel voordat je het daadwerkelijk aanbrengt aan de muur;· - Als je op een echte oppervlak werkt, begin dan op kleinere oppervlakken om de mogelijkheden te begrijpen. Als er iets misgaat, dan hoe minder je niet het gehele oppervlak opnieuw te doen;
- Bedek altijd het hele oppervlak in één dag. Als het oppervlak groot is, begin dan ’s ochtends meteen met werken om zeker te weten je hebt genoeg tijd om het af te maken. Anders moet je ’s avonds laat werken, want je kunt niet van tadelakt
onvoltooid laten. Als je zelf niet genoeg tijd en mogelijkheden hebt, vraag dan iemand om je te helpen. - Werk met één oppervlak tegelijk – van het begin tot het einde. Als het klaar is en je hebt nog genoeg tijd en
energie, dan kan je het volgende oppervlak aanpakken. - Als je veel oppervlakken hebt en het lukt je niet om ze allemaal op dezelfde dag te doen, stop dan bij de binnenhoeken of buitenhoeken;
- Terwijl tadelakt aan het drogen is, moet je het oppervlak vaak controleren. Verlaat de werkplek nooit tijdens het droogproces. Als je het juiste moment mist, kun je niet doorgaan met de volgende stap en moet je opnieuw beginnen vanaf het begin.
Voordelen en nadelen van tadelakt
Hieronder hebben we alle voordelen en nadelen van tadelakt op een rijtje gezet
Voordelen
- Tadelakt is vrij van gevaarlijke vluchtige organische stoffen;
- Tadelakt is gemaakt van volledig natuurlijke materialen: kalkpleister, olijfoliezeep en natuurlijke pigmenten;
- Tadelakt is gemakkelijk te onderhouden (met goedgekeurde, zachte reinigingsmiddelen);
- Het is van nature schimmel- en schimmelbestendig;
- Pigmenten zullen na verloop van tijd niet vervagen.
Nadelen
- Tadelakt is relatief duur;
- Per ongeluk gebruik van agressieve reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel zal het waterdichte oppervlak beschadigen;
- Eenmaal beschadigd, kan het tadelakt-oppervlak niet worden gerepareerd en moet het worden vervangen.
Bekijk ook:
Stoer toilet met combi van tegels en tadelakt
Betonstuc trap
Open haard muur met betonstuc
No Comments