Search and Hit Enter

Belangrijke aandachtspunten voor je badkamerverlichting – Van IP waardes tot kleurtemperatuur

Op deze pagina delen we de belangrijkste informatie over badkamerverlichting. Dit omvat niet alleen het kopen van een mooie plafondlamp – als het gaat om verlichting heb je ook te maken met veiligheid. Daarom is het ook belangrijk om te weten wat IP-waarden zijn en in welke zones badkamers zijn ingedeeld. Daarnaast vertellen we je alles over de verschillende soorten badkamerverlichting, met als doel om een verlichtingsplan te creëren die bij jou, jouw gezin en jouw badkamer past. Kortom, zorg ervoor dat je even de tijd neemt om alles over badkamerverlichting te lezen!

badkamerverlichting
In deze moderne badkamer is er gekozen voor moderne opbouwspotjes. Klik hier voor meer foto’s.

Verlichting is essentieel – in elk huis en in elke ruimte. Zonder verlichting kan je niet goed functioneren, althans in de avond niet als de zon onder is. Overdag is het natuurlijk het best om zo goed mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Dat geldt voor de woonkamer, de slaapkamer, de keuken, en ook voor de badkamer. Maar als het donker is, dan komt verlichting om de hoek kijken. In tegenstelling tot de slaapkamer en woonkamer, heb je in de badkamer te maken met water. En als het gaat om verlichting, dan heb je elektriciteit nodig. En zoals je weet gaan water en elektriciteit niet goed samen. Daarom zijn er badkamerzones en IP-waarden in het leven geroepen.

IP-waarde in de badkamer

IP-waarde staat voor ‘Ingress Protection’ en dit helpt ons te bepalen welke badkamerelektronica in bepaalde badkamerzones kan worden gebruikt. Het verwijst vaak naar badkamerverlichting en badkamerafzuigventilatoren. Een IP-waarde wordt  gebruikt om de milieubescherming van behuizingen rond elektronische apparatuur aan te geven. Deze beoordelingen worden bepaald door specifieke tests.

De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer loopt van 0 – 6. Dit verwijst naar het beschermingsniveau tegen vaste vreemde lichamen zoals stof. Het tweede cijfer loopt van 0 – 8. Dit verwijst naar het beschermingsniveau tegen water.

Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming. IP44 is bijvoorbeeld beschermd tegen het binnendringen van vaste voorwerpen tot meer dan 1 mm en tegen spatwater. Een IP67-armatuur is daarentegen volledig stofdicht en bestand tegen tijdelijke onderdompeling in water. Alleen een classificatie van IP68 badkamerverlichting en elektrische apparaten zijn waterbestendig tegen langdurige onderdompeling.

Het type product dat een IP-waarde in de badkamer vereist, varieert, maar over het algemeen is het alles dat elektriciteit gebruikt. Dit kan elke soort verlichting of afzuigkap zijn die aan de muur of in het plafond is gemonteerd. Je moet de minimale waarde kennen die vereist is in de door jou gekozen zone om ervoor te zorgen dat je de elektrische installatie veilig en legaal in je badkamer installeert.

Het komt niet vaak voor, maar deze badkamer laat zien hoe mooi het kan zijn om een wandlamp in de douche te monteren. Klik hier voor meer foto's.
Het komt niet vaak voor, maar deze badkamer laat zien hoe mooi het kan zijn om een wandlamp in de douche te monteren. Klik hier voor meer foto’s.

Badkamerzones

Badkamerzones zijn ruimtes waar elektrische apparatuur een zekere mate van bescherming tegen water moet bieden. Het nummer van de badkamerzone verwijst naar de hoeveelheid water die waarschijnlijk aanwezig is. Hoe lager het zonenummer, hoe hoger de IP-waarde moet zijn. Zone 0 dekt bijvoorbeeld gebieden in baden of douches. Deze gebieden moeten een bepaalde minimale IP-classificatie hebben die beschermt tegen onderdompeling in water – in dit geval IP67. De badkamer wordt verdeeld in totaal vier zones van 0 – 3.

  • Zone 0 bevindt zich in het bad of de douche zelf. Elke lamp die in deze badkamerzone wordt gebruikt, moet een laag voltage hebben (max. 12V) en moet minimaal IP67 zijn, wat volledig onderdompelingsbestendig is.
  • Zone 1 is de ruimte boven het bad tot een hoogte van 2,25 m vanaf de vloer. Als de fitting 240V is, moet ook een 3oma-aardlekschakelaar (RCD) worden gebruikt om het circuit in deze zone te beschermen. Een IP65-classificatie wordt aanbevolen.
  • Zone 2 is een gebied van 0,6 m buiten de omtrek van het bad en tot een hoogte van 2,25 m vanaf de vloer. In deze badkamerzones is een IP-waarde van minimaal IP44 vereist. Bovendien is het een goede gewoonte om het gebied rond een wastafel, binnen een straal van 60 cm van een kraan, als zone 2 te beschouwen.
  • Zone 3 bevindt zich overal buiten de zones 0, 1 en 2 (afhankelijk van specifieke limieten) en waar waarschijnlijk geen waterstraal zal worden gebruikt. Er is geen minimale IP-waarde vereist. Als er echter een kans is dat waterstralen worden gebruikt voor reinigingsdoeleinden in zone 1, 2 en 3, moet een lamp met een minimale IP65-classificatie worden gebruikt. Wil je dus inbouwspots in de badkamer, zoek dan naar inbouwspot ip65.
In deze kleine badkamer met hoog schuin plafond is er gekozen voor strakke inbouwspots. Klik hier voor meer foto's.
In deze kleine badkamer met hoog schuin plafond is er gekozen voor strakke inbouwspots. Klik hier voor meer foto’s.

Verlichtingsplan

Nu het hopelijk meer duidelijk is hoe je veilig verlichting in de badkamer kunt toepassen, gaan we het hebben over de meer leuke kant van badkamerverlichting. Veel mensen gaan op zoek naar een lamp die er mooi uitziet en hangen deze vervolgens op. Als je geluk hebt, heb je direct de perfecte lamp uitgekozen. Maar eerlijk gezegd is de kans vrij klein dat dit gebeurt.

Als het gaat om verlichting en badkamerverlichting, is het aan te raden om een verlichtingsplan te maken. De badkamer is tegenwoordig veel meer dan een gebruiksruimte, waar je alleen doucht en je tandenpoetst. Het is vooral ook een ontspanningsruimte geworden, waar mensen hun dag goed willen beginnen en ook aan het einde van hun dag terug kunnen trekken om te relaxen. Door bijvoorbeeld te genieten van de luxe inloopdouche of het mooie vrijstaande bad.

Je kunt je voorstellen, dat de verlichting in zo’n luxe spa badkamer heel anders eruit ziet dan zo’n ouderwetse badkamer waar je elke dag niet langer dan tien minuten doorbrengt. Daarom is het belangrijk om de verlichting af te stemmen op hoe je badkamer wordt gebruikt.

Over het algemeen is het aan te raden om verschillende soorten verlichting met elkaar te combineren: algemene verlichting, taakverlichting en accentverlichting.

Algemene verlichting

Laten we beginnen met algemene verlichting, ook wel basisverlichting genoemd. Dit soort verlichting zet je aan als je een ruimte binnenloopt, zodat je de weg weet te vinden in de kamer. Hierbij is het vooral belangrijk dat het licht evenredig wordt verspreid over de hele ruimte. Voor de badkamer worden inbouwspots bijvoorbeeld vaak als algemene verlichting gebruikt, die strak in het plafond worden verwerkt. Maar ook sommige plafondlampen en hanglampen kunnen geschikt zijn.

Inbouwspots zijn erg populair in de badkamer als algemene verlichting - ook in deze moderne badkamer. Klik hier voor meer foto's.
Inbouwspots zijn erg populair in de badkamer als algemene verlichting – ook in deze moderne badkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Taakverlichting

Zoals het woord eigenlijk al omschrijft wordt taakverlichting gebruikt om specifieke taken uit te kunnen voeren in de badkamer. Hierbij kan je denken aan het aanbrengen van make-up, scheren, tandenpoetsen, noem maar op. Taakverlichting in de badkamer wordt dan ook vaak geïnstalleerd rondom de wastafel met badkamerspiegel. Ook hier kan je verschillende soorten lampen voor gebruiken. Denk aan wandlampen boven of naast de spiegel, of bijvoorbeeld een spiegel waar verlichting in zit.

In deze kleine minimalistische badkamer is er gekozen voor hele effectieve spiegelverlichting. Klik hier voor meer foto's.
In deze kleine minimalistische badkamer is er gekozen voor hele effectieve spiegelverlichting. Klik hier voor meer foto’s.

Accentverlichting

Met accentverlichting worden bepaalde onderdelen in de badkamer belicht. Dit kan bijvoorbeeld een mooie accentmuur zijn, het vrijstaande bad, een nisje in de muur, de ruimte onder de zwevende badkamermeubel, noem maar op. Accentverlichting heeft dus vooral een decoratief doel. In de badkamer wordt bijvoorbeeld vaak led-strips gebruikt als accentverlichting. Maar ook met wandlampen kan je hele mooie accentverlichting creëren in de badkamer.

Het mooie vrijstaand bad in deze luxe badkamer is perfect verlichting met accentverlichting. Klik hier voor meer foto's.
Het mooie vrijstaand bad in deze luxe badkamer is perfect verlichting met accentverlichting. Klik hier voor meer foto’s.

Lumen

Lumens geven een nauwkeurige meting van de waargenomen lichtopbrengst op een bepaalde afstand van een lichtbron. In tegenstelling tot het verouderde Wattage-systeem (dat het vermogen meet dat nodig is om een lamp te laten branden), geeft Lumen de ware helderheid van een lamp aan, ongeacht het vermogen dat nodig is om de lamp in Watt te laten branden.

Als het gaat om algemene verlichting en taakverlichting in de badkamer, dan heb je zoveel mogelijk helder licht nodig. Daarom is het aan te raden om te gaan voor badkamerverlichting van 1000 – 3000 lumen in totaal.

Een mooi voorbeeld van een moderne badkamer met heldere verlichting. Klik hier voor meer foto's.
Een mooi voorbeeld van een moderne badkamer met heldere verlichting. Klik hier voor meer foto’s.

Kleurtemperatuur

Iets wat ook niet onbelangrijk is als het gaat om badkamerverlichting – de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin: hoe hoger de Kelvin, hoe meer wit/blauw het licht zal zijn. Lage Kelvins rond de 2700k maken de verlichting warmer en zachter, wat uitstekend is voor een ontspannen sfeer. Hogere Kelvins zijn ontworpen om de kamer zo wit mogelijk te verlichten, wat bijvoorbeeld beter is voor lastige taken.

Sfeerverlichting tussen 2700k en 3000k is perfect voor bijvoorbeeld het creëren van een ontspannen sfeer in bad. Het licht wordt warmer en zachter en zal je ogen minder belasten. Voor lampen voor specifieke taken, bijvoorbeeld het aanbrengen van make-up zou 3500k en 4000k goed werken. Dit zal je goed verlichten terwijl je in de spiegel kijkt.

Verschillende kleurtemperaturen passen echter bij verschillende kleurenschema’s. Het kiezen van de temperatuur van het licht hangt dan ook echt af van het kleurenschema van de badkamer. Grijzen en donkere kleuren werken goed met koeler licht, terwijl zachtere aardetinten er beter uitzien in warm wit licht.

Dimmen

Om ervoor te zorgen dat je op elk moment van de dag zelf kunt bepalen hoe fel de badkamerverlichting moet zijn, is het aan te raden om een dimmer te installeren. LED dimmers zijn erg betaalbaar, en je zult er dan ook heel blij mee zijn. Je hoeft het namelijk niet te gebruiken, maar het is wel fijn dat je het in ieder geval kan gebruiken.

Bekijk ook:
Badkamer plafond – Wat voor soort plafond is het beste voor de badkamer?
6 Tips om een kleine badkamer praktisch in te richten
100x Badkamers voorbeelden
10x Led paneel verlichting in de badkamer

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *