Search and Hit Enter

Olijfboom

Wil jij een olijfboom kopen voor je tuin, balkon of binnen in huis? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt. Hoe zoek je de perfecte olijfboom voor jou uit? Hoe zorg je ervoor dat het mooi groeit? Hoe onderhoud je een olijfboom? Noem maar op. Lees snel verder en start jouw olijfboom-avontuur hier!

Olijfboom

De olijfboom staat ook bekend als de boom van de eeuwigheid, vanwege de rijke en oude geschiedenis. Oorspronkelijk zijn olijven afkomstig uit wat nu Turkije is, maar verspreidden zich ongeveer 6000 jaar geleden over de Middellandse Zee. Met duizenden jaren van evolutie heeft de olijfboom zich aangepast aan extreme omstandigheden. Deze omvatten droogte, brand, arme gronden en zelfs zeer lage temperaturen voor korte periodes. Olijfbomen kunnen vele jaren leven en uit koolstofdatering blijkt dat sommige meer dan duizend jaar oud zijn. Een van de oudste nog levende olijfbomen ter wereld groeit op Kreta en is naar schatting meer dan 3000 jaar oud. Het groeit en draagt ​​sinds bijbelse tijden vrucht en is uitgeroepen tot nationaal monument.

Ook in Nederland is de olijfboom immens populair. Naast dat het een hele mooie boom is om te zien, kan je het zowel buiten in de tuin of op het balkon als binnen in huis plaatsen als een decoratieve kamerplant. Hoewel een olijfboom een bepaalde verzorging nodig heeft, is het onderhoud geen rocket science. Hieronder kan je er alles over lezen.

Olijfboom in de volle grond of in een pot?

Een olijfboom kan je zowel in de volle grond als in een pot planten. Als je het binnen in huis wilt plaatsen, dan is het vanzelfsprekend om de olijfboom in een pot te planten, maar ook buiten in de tuin of op het balkon heb je de keuze of je het in de volle grond of in een pot wilt hebben.

Het kweken van olijfbomen in een pot of een plantenbak komt heel vaak voor. In sommige gevallen kan het zelfs beter zijn om de boom in een container te planten. Dit komt omdat olijfbomen een goede afwatering moeten hebben, wat gemakkelijk in een container kan worden bereikt. Zorg er bij het planten van de olijfboom voor dat de pot vrij groot is, want je boom zal in de loop van de jaren veel groeien. Het laatste wat je wilt is een olijfboom die je niet kunt verpotten. Zorg er vervolgens voor dat je wat grind toevoegt op de bodem van de pot zodat het water eruit kan sijpelen. Je moet dan een op leem gebaseerde compost toevoegen. Het kan zelfs de moeite waard zijn om wat grit met je compost te mengen om wat extra drainage toe te voegen. Je zult de olijfboom echter af en toe water moeten geven, zelfs in de winter. Zeker als je kans wilt maken op het kweken van je eigen olijven.

Wil je liever je olijfboom in de volle grond planten? Dat kan uiteraard ook. Let er wel op dat je een goede drainage nodig hebt. Het zal ook veel ruimte nodig hebben om te groeien, omdat de stam in de loop van de jaren veel zal uitzetten. Je kunt je boom altijd opgraven en opnieuw lokaliseren, maar het is het beste om je olijfboom te laten waar hij is. Als je je olijf gaat planten, graaf dan een heel groot gat, minstens 50% groter dan je nodig hebt. Vul vervolgens met een paar centimeter grind of gruis om drainage toe te voegen. Vul vervolgens rond je boom met een op leem gebaseerde compost.

Grote olijfboom in mediterrane tuin
Grote olijfboom in mediterrane tuin

Zullen er olijven groeien aan de olijfboom?

Dit is een veelgestelde vraag, maar het is geen eenvoudige taak om olijven te laten groeien aan je olijboom in Nederland. Maar niets is onmogelijk, toch? Zolang je boom waterig en goed gedraineerd wordt gehouden, heb je kans dat er olijven aan je boom gaan groeien. Olijfbomen groeien gewoonlijk na drie tot vijf jaar. Ze hebben ongeveer twee maanden nodig in koude omstandigheden om het antheseproces op gang te brengen. Maar onthoud dat ze zo veel mogelijk in de zon moeten worden geplaatst om de olijfboom te laten fruiten.

Ke kunt echter in de problemen komen als het gaat om bestuiving. Hoewel ze zelfbestuivend zijn, worden ze ook door de wind bestoven. Dit betekent dat je een beetje geluk aan je zijde nodig hebt. Vergeet niet dat de olijven zelf niet meteen gegeten kunnen worden. Ze moeten eerst worden genezen om geschikt te zijn voor menselijke consumptie.

Olijfboom in een mooie plantenmand naast de bank in de woonkamer
Olijfboom in een mooie plantenmand naast de bank in de woonkamer

Hoe groot wordt een olijfboom?

Hoe groot een olijfboom zal worden, is sterk afhankelijk van de leeftijd. Een jongere olijfboom zal sneller groeien maar zal een vrij kleine stamomtrek hebben. Veel standaard Olijfbomen die verkrijgbaar zijn in potten zijn ongeveer 25 jaar. Deze zullen de eerstkomende jaren niet veel groter worden, maar naarmate de tijd verstrijkt, zal het het knoestige stadium bereiken. Knoestige Olijfbomen kunnen een omtrek hebben van ongeveer twee meter, maar ze kunnen veel groter worden dan dat. Houd er echter rekening mee dat de knoestige bomen die we verkrijgbaar zijn tussen 50-100 jaar oud zijn. Dus als je een 25 jaar oude standaardolijf in je tuin plant, is het onwaarschijnlijk dat deze het knoestige stadium bereikt. Afhankelijk van de variëteit van de olijfboom, kan het zijn dat de stam zelfs voor een langere periode glad blijft.

Kleine olijfboom in pot op krukje
Kleine Olijfboom in pot op krukje

Hoe kies ik de perfecte olijfboom uit?

Olijfbomen zin verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten leeftijden en formaten. Als u een olijfboom wilt kopen, dan is de kans groot dat je veel online onderzoek hebt gedaan. Online olijfbomen kopen kan een beetje een ontmoedigend concept zijn, vooral als je een knoestige olijfboom overweegt. HIeronder vind je enkele tips om de perfecte olijfboom uit te kiezen:

Doe je onderzoek – Bij het kopen van olijfbomen moet je weten waar je naar op zoek bent. De jongere bomen hebben een rechte stam met gladde bast, terwijl de oudere bomen misschien knoestige schors hebben met unieke klonten en bulten. Laat je vooral ook informeren door de mensen in een tuincentrum of plantenwinkel.

Neem de tijd – Neem de tijd en zorg ervoor dat je jouw Olijfboom zorgvuldig kiest. Veel Olijfbomen zijn uitzonderlijk groot, dus moeilijk te leveren. Afhankelijk van de grootte en je locatie kan de levering kostbaar zijn.

Waar komt de Olijfboom te staan? –  Afhankelijk van de grootte van de boom die je wilt, kan de plaats waar je de boom plaatst, de plek zijn jouw boom de rest van zijn leven zal blijven staan. Daarom moet je de tijd nemen om na te denken over waar je de Olijfboom wilt planten. Hoewel Olijfbomen zeer winterhard zijn, moet hij op een beschutte plaats worden geplaatst om enige bescherming tegen de wind te bieden.

Heb je genoeg ruimte? – Als je een eigen tuin hebt, heb je waarschijnlijk voldoende ruimte, maar het is belangrijk dat je rekening houdt met de veranderingen in de loop van de tijd. Naarmate je olijfboom ouder wordt, zal de stam flink uitzetten. Het zal echter langzaam groeien, dus er is geen reden tot ongerustheid. Houd hier rekening mee bij het planten van de boom. Het is ook de moeite waard om Olijfbomen in potten te houden, zodat ze relatief eenvoudig over te zetten zijn naar een grotere pot. Het verplaatsen van een olijfboom die in de grond is geplant, kan erg moeilijk zijn.

Olijfboom in grote vaste plantenbak in de tuin
Olijfboom in grote vaste plantenbak in de tuin

Onderhoud

Olijfbomen zijn niet heel lastig te onderhouden, maar het is wel handig om te weten wat je moet doen om je olijfboom zo lang mogelijk mooi te houden en te laten groeien. Hieronder vind je een aantal belangrijke tips voor het onderhoud van je olijfboom.

Plaats

Olijfbomen hebben over het algemeen zoveel mogelijk zonlicht nodig. Met andere woorden, hoe meer licht ze hebben, hoe langer de olijfboom gezond en in zijn beste conditie blijft. Hoewel een beetje schaduw kan worden getolereerd met een paar voorzorgsmaatregelen. Olijfbomen zijn extreem sterk; een kille wind kan echter zeer schadelijk zijn onder een temperatuur van -5°C en de bast binnendringen. In het ideale geval, wanneer je besluit waar je jouw olijfboom plaatst, moet je overwegen om ze op het zuiden of westen te plaatsen met wat bescherming weg van de noorden- en oostenwind.

Kleine Olijfboom in pot in de tuin

Winterhardheid

Terwijl olijfbomen winterhard zijn tot -10°C, kan een koude wind verwoestend zijn voor jonge olijfbomen. Ernstige koudeschade aan olijfboomtakken begint voornamelijk bij -5°C, hoewel minder schade aan snelgroeiende takpunten kan optreden bij 3°C als er vorst aanwezig is. Temperaturen in het midden van de tienerjaren die lang aanhouden, kunnen aanzienlijke schade aan grotere takken en stammen veroorzaken. De omvang van de schade kan echter enige tijd niet duidelijk zijn. Duur van koude temperaturen is een cruciale factor om te begrijpen; als de temperatuur in het begin van de avond onder de 20 °C zakt en aanhoudt tot in de vroege ochtend, zal de schade veel groter zijn dan wanneer de temperatuur slechts enkele uren aanhoudt.

Je olijfboom planten

Olijfbomen hebben zonder uitzondering een goed doorlatende grond nodig. Ze kunnen de meeste grondsoorten verdragen, maar tenzij het vocht bij de wortels er gemakkelijk doorheen kan, zullen ze langzaam afnemen en afsterven. Enkele tips:

  • Graaf het plantgat ongeveer even groot als de container. Haal de boom uit de bak en onderzoek de wortels, zonder de kluit zoveel mogelijk te verstoren.
  • Voor het planten moet de boom goed worden bewaterd. Wanneer je de boom in het gat plaatst, probeer hem dan iets hoger dan het maaiveld te planten en laat ongeveer 2,5 cm aarde van de omgeving op de kluit.
  • De meeste experts adviseren om geen grote hoeveelheden organisch materiaal of grondmengsel, compost of kunstmest aan het plantgat toe te voegen; het kan een kunstmatig goed groeimedium creëren. De boom moet in de grond groeien; het toevoegen van een goede grondmix aan een groot gat, zelfs als het vermengd is met inheemse grond, kan een poteffect creëren en de wortelgroei in de natuurlijke grond beperken.
  • Voeg geen grind toe – dit kan een slecht afvoerprobleem buitengewoon verergeren.
Leuke Olijfboom in slaapkamer naast bed
Leuke Olijfboom in slaapkamer naast bed

Water en voeding

Olijfbomen zijn zeer droogtetolerant. Als je op zoek bent naar een mooie onderhoudsvriendelijke boom, dan is een Olijfboom absoluut een mooie optie, Een olijfboom kan niet minder inspanningen aan. Eenmaal geplant hoef je de boom nooit meer water te geven, maar de boom zal er niet zo gezond uitzien als met veel water. Hoewel, als je de prachtige vruchten en bloemen wilt laten groeien die olijfbomen produceren, mag de grond nooit droog zijn. Tijdens een droge winter moet je de olijfboom misschien water geven. Maak je geen zorgen over het toevoegen van ongewenst en onnodig voer of kunstmest in de winter. Het is bekend dat olijfbomen ongelooflijk goed groeien op arme en zelfs rotsachtige bodems. We raden ook een degelijke compost aan om je olijfboom te behandelen. Als het koude weer ertoe heeft geleid dat de boom een ​​deel van zijn bladeren heeft afgestoten, dan zal goed water en voer ervoor zorgen dat hij ze snel vervangt.

Leuk Olijfboompje op klein balkon
Leuk Olijfboompje op klein balkon

Olijfboom snoeien

Je hoeft zich niet al te veel zorgen te maken over het snoeien van de olijfboom. Snoei de Olijfboom alleen als jij dat nodig vindt. Na augustus mag je in de regel niet meer snoeien. Als je veel takken en balderen verwijdert, moet dit in de zomermaanden gebeuren, kleinere scheuten moeten in het voorjaar worden verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de boom voldoende tijd heeft om te genezen voordat de winter begint.

Kleine Olijfboom in pot op balkon
Kleine Olijfboom in pot op balkon

Bekijk ook:
Een boom in huis!
10x Hagen planten
10x Slaapkamer planten
5x Leuke kamerplanten
Verticale tuin

Bron: Olivegroveoundle.co.uk

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *